Alentejo


De Alentejo is het zuid-centrale gebied van Portugal. De oorsprong van de naam, "além do Tejo", betekent letterlijk "over de Taag". Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve.


Kurkeiken, olijfbomen en glooiende velden tot zover het oog reikt. Her en der verrijzen steden met witgekalkte huizen. Het gebied is vlak en dunbevolkt. De overblijfselen uit lang vervlogen tijden zijn er talrijk.


In Évora, de grootste stad van de Alentejo, vindt u vele historische gebouwen, zoals schitterende kathedralen, de kerk Igreja Real de São Francisco met haar Capela dos Ossos en een Romeinse tempel. De stad is geheel afgeschermd met een middeleeuwse ringmuur. De smalle straatjes met booggangen doen herinneren aan de tijd dat de Arabieren hier heersten. Évora is een bruisende stad, ook vanwege de vele studenten, waarin je dagen rond kunt dwalen en steeds nieuwe dingen ontdekt.


De Alentejo heeft zeer goede natuurlijke elementen voor de productie van wijn van buitengewone kwaliteit! Een wijnroute is dan ook een 'must'! Volkeren als de Feniciërs, Grieken, Romeinen en Arabieren brachten hun zuidelijke gebruiken het land in en hadden dan ook grote invloed in de manier van eten in de Alentejo, waarbij brood, olijfolie en wijn centraal stonden. Hier vindt u nog gebieden die een unieke sfeer en goed onderhouden historische en architectonische rijkdom hebben.


Op de wijnroute door de Alentejo zijn de volgende plaatsen een stop waard: Fundação Eugénio de Almeida, in Évora; Herdade dos Coelheiros, in Igrejinha, Arraiolos; Roquevale, Monte Branco, Redondo; en Herdade do Esporão, in Reguengos de MonsarazInmiddels hebben al vele Nederlander hun weg naar de Alentejo gevonden, voor de vakantie of permanent. Wilt u ook graag eens de rustieke, rustgevende en historische sfeer van deze streek van Portugal proeven, dan vindt u hier vast een geschikte vakantiebestemming bij landgenoten. Zij kunnen u allerlei leuke tips over hun regio geven. Ook weten zij de nog nostalgische restaurantjes te, waar u zich kunt laten verwennen met de meest heerlijke traditionele gerechten onder het genot van een glas regionale wijn en dat alles nog voor een ouderwetse kleine prijs!


Kijk rustig naar de vele vakantie-adresjes van deze heerlijke streek. Met één klik komt u terecht op de persoonlijke website van deze Nederlanders, waar u alle overige informatie omtrent de prijzen en beschikbaarheid kunt vinden en u vervolgens persoonlijk bij hen kunt boeken. Een klik op de plaatsnaam geeft tevens de locatie van uw keuze aan.


We hopen u gauw te mogen verwelkomen om ook even van dit heerlijke land te komen genieten...